Risk Factors Associated with Nutritional Status of Toddlers
DOI:
https://doi.org/10.36590/jika.v5i2.395Keywords:
factors, malnutrition, nutritional status, toddlerAbstract
The main nutritional problem is when growing children experience severe malnutrition. Such as the mother's education level, occupation, number of family members, family income, knowledge, history of exclusive breastfeeding, and history of infectious diseases are several variables that influence a child's nutritional status. Body weight for age (WW/U) based on Z-score -3 SD to <-2 SD is the threshold for undernutrition. The aim of this research was to determine the factors related to the nutritional status of toddlers in the UPTD work area of the Kubangdeleg Community Health Center, Cirebon Regency, West Java Province. This research uses a cross sectional study design and is an observational analytical study. The sample size of 100 people is mothers who have toddlers aged 12-59 months. Data collection was carried out through interviews and anthropometric measurements as well as community health center reports. Then the data was analyzed univariate and bivariate with the Chi-square test. Maternal education obtained (p-value=0,027), number of family members (p-value=0,317), maternal knowledge about nutrition (p-value=0,756), history of exclusive breastfeeding (p-value=1,000), and history of infectious diseases (p-value=0,693). There is a relationship between the level of maternal education and the nutritional status of toddlers. Meanwhile, in the UPTD work area of the Kubangdeleg Community Health Center, Cirebon Regency, West Java Province. Several factors including the number of family members, mother's knowledge, history of exclusive breastfeeding and history of infectious diseases are not risk factors for nutritional status in toddlers.
Downloads
References
Almatsier S. 2010. Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Jakarta: Gramedia.
Alpin, Salma WO, Tosepu R, et al. 2021. Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kejadian Gizi Buruk pada Balita di Masa Pandemik Covid-19 di Wilayah Kerja Puskesmas Tawanga Kabupaten Konawe Provinsi Sulawesi Tenggara. Jurnal Ilmiah Obsgin: Jurnal Ilmiah Ilmu Kebidanan dan Kandungan, 13(3): 1–10.
Carolin BT, Saputri AR, Silawati V. 2020. Analisis Faktor yang Mempengaruhi Status Gizi Balita (12-59 Bulan) di Puskesmas Sukadiri Kabupaten Tangerang Tahun 2018. Jurnal Ilmu dan Budaya, 41(66): 7835–7846.
Depkes RI. 2007. Pedoman Strategi KIE Keluarga Sadar Gizi (KADARZI). Jakarta: Direktorat Bina Gizi Masyarakat.
Holid A, Sihaloho ED. 2017. Analisis Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Kasus Gizi Buruk Pada Balita di Provinsi Jawa Barat: Studi Kasus Tahun 2012. Jurnal ISEI, 1(1): 5–12.
Irianti B. 2018. Faktor- Faktor yang Menyebabkan Status Gizi Kurang Pada Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Sail Pekanbaru Tahun 2016. Midwifery Journal: Jurnal Kebidanan UM. Mataram, 3(2): 95-98. https://doi.org/10.31764/mj.v3i2.478.
Kasumayanti E, Zurrahmi. 2020. Hubungan Pendapatan Keluarga dengan Status Gizi Balita di Desa Tambang Wilayah Kerja Puskesmas Tambang Kabupaten Kampar Tahun 2019. Jurnal Ners, 4(1): 7-12. https://doi.org/10.31004/jn.v4i1.682
Kemenkes RI. 2018. Buku Saku Pemantauan Status Gizi Tahun 2017. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.
Marsellina S, Pradigdo SF, Suyatno. 2018. Faktor Risiko Kejadian Gizi Buruk (Skor Z BB/U) Pada Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Candi Lama Tahun 2018. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 6(5): 429–436.
Masnah C, Saputri IM. 2020. Faktor Risiko Gizi Kurang pada Balita di Puskesmas Paal V Kota Jambi. Riset Informasi Kesehatan, 9(2): 107–114. https://doi.org/10.30644/rik.v9i2.451
Nilakesuma A, Jurnalis YD, Rusjdi SR. 2015. Hubungan Status Gizi Bayi dengan Pemberian ASI Eksklusif, Tingkat Pendidikan Ibu dan Status Ekonomi Keluarga di Wilayah Kerja Puskesmas Padang Pasir. Jurnal Kesehatan Andalas, 4(1): 37–44. http://dx.doi.org/10.25077/jka.v4i1.184
Nurmaliza, Herlina S. 2018. Hubungan Pengetahuan dan Pendidikan Ibu terhadap Status Gizi Balita. Jurnal Kesmas, 1(1): 44-48.
Putri RF, Sulastri D, Lestari Y. 2015. Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi Anak Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Nanggalo Padang. Jurnal Kesehatan Andalas, 4(1): 254-261. http://dx.doi.org/10.25077/jka.v4i1.231
Riskesdas. 2018. Laporan Nasional Riset Kesehatan Dasar 2018. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.
Saputra W, Nurrizka RH. 2012. Faktor Demografi dan Risiko Gizi Buruk dan Gizi Kurang, 16(2): 95–101.
Seftianingtyas WN. 2020. Hubungan Pekerjaan dan Pendidikan Ibu dengan Status Gizi Balita di Puskesmas Meo-Meo Periode 2018. Jurnal Ilmiah Kesehatan Stikes Bhakti Pertiwi Indonesia, 4(1): 17-24.
Septikasari M. 2018. Status Gizi Anak dan Faktor yang Mempengaruhi. Yogyakarta: UNY Press.
Septikasari M, Septiyaningsih R. 2016. Faktor yang Mempengaruhi Orang Tua dalam Pemenuhan Nutrisi Balita Gizi Kurang. Jurnal Kesehatan Al-Irsyad, 9(2): 25–30.
Sukamto RA. 2020. Faktor Risiko Gizi Buruk Pada Balita di Puskesmas Margorejo Kabupaten Pati Tahun 2019. [skripsi]. Yogyakarta: Universitas Islam Indonesia.
Supariasa. 2001. Penilaian Status Gizi. Jakarta: EGC.
Thamaria N. 2017. Penilaian Status Gizi. Jakarta: Kementerian Kesehatan Republik Indonesia.
Wardani ND. 2017. Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi pada Balita di Puskesmas Unaaha Tahun 2017. [skripsi]. Kendari: Politeknik Kesehatan Kendari.
Yuliarsih L. 2021. Gambaran Status Gizi dan Pola Makan Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Astanajapura Kabupaten Cirebon Tahun 2019. Cerdika: Jurnal Ilmiah Indonesia, 1(2): 130–140.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Ria Wati, Isti Istianah
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.