The Actions of Food Sellers about the Use of Styrofoam Containers
DOI:
https://doi.org/10.36590/jika.v4i3.355Keywords:
styrofoam, knowledge, attitude, actionAbstract
It is often found that they use styrofoam and plastic containers by people without the use of banana leaf mats or rice paper, so they do not understand the impact of using styrofoam on the environment and health. As an alternative to styrofoam and plastic food containers, you should use bamboo containers that are environmentally friendly. The purpose of this study was to analyze the relationship between the actions of food sellers regarding the use of styrofoam containers in the Gulun Field Madiun. The research design was quantitative using an analytical survey with a cross-sectional approach. The population was 80 people and asample of 67 subjects. This research was conducted in May 2022. The results showed that there was a significant relationship between independent variables, namely The results of the study found that there was a significant relationship between knowledge (p-value = 0,047) and attitude (p-value = 0,042) towards the action of using styrofoam containers in food vendors in Gulun Field, Madiun City. The conclusion of this study was that there was a significant relationship between the actions of using styrofoam containers in food vendors in the Gulun field in Madiun City. Researchers suggest traders to further enhance good actions by replacing the use of styrofoam containers with environmentally friendly containers and not endangering health.
Downloads
References
Alhidayati, Riri M, Syukaisih. 2021. Styrofoam Pada Kemasan Makanan Di Stikes Hang Tuah Kota Pekanbaru Tahun 2020. JHMHS, 2(1): 52–63.
Amalia IS, Rohaeni E, Mariawati D. 2015. Hygiene Sanitasi Penjamah Makanan Di Kecamatan Kadugede Kabupaten Kuningan Tahun 2013. Jurnal ilmu-ilmu kesehatan Bhakti Husada Kuningan. Jurnal Ilmu Kesehatan Bhakti Husada: Health Sciences Journal, 4(2): 52–57.
BPS [Badan Pusat Stastika]. 2018. Produksi Sampah DKI Jakarta. Jakarta: Pusat Data dan informasi.
Elly Setiawan Sutawikara. 2017. Nilai Fungsional dan Estetika Kemasan /Wadah Berbahan Bambu Pada Makanan Tradisional Indonesia dan Jepang. Demandia: Jurnal Desain Komunikasi Visual, Manajemen Desain, dan Periklanan, 2(2): 148–160.
Gusti Ayu Agung I, Putri Nandya T, Aryasih. 2020. Hubungan Tingkat Pengetahuan Sikap Dan Perilaku Pedagang Makanan Dengan Penggunaan Styrofoam Dan Atau Food Paper Wrap Sebagai Kemasan Makanan di Desa Dalung Tahun 2020. [Artikel Ilmiah]. Bali: Poltekkes Denpasar.
Hadiyanto H, Haris A, Muhammad F, Afiati N, Khoironi A. 2021. Interaction between styrofoam and microalgae Spirulina platensis in brackish water system. Toxics, 9(3): 1–12. https://doi.org/10.3390/toxics9030043.
Indirawati E, Sukmawati, Soerachmad Y. 2019. Hubungan Pengetahuan dan Sikap Penjual Makanan Online Terhadap Penggunaan Wadah Styrofoam di Wonomulyo. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 5(1):60-70.
Mulyanto. 2013. Pengaruh penggunaan styrofoam pada kemasan makanan terhadap kesehatan. [Skripsi]. Palembang: Universitas Sriwijaya.
Munawaroh I, Suryani D. 2019. Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Perilaku Penggunaan Wadah Styrofoam Pada Pedagang Seblak di Kecamatan Umbulharjo dan Gondokusuman Yogyakarta Tahun 2019. [Skripsi]. Universitas Ahmad Dahlan
Sari Y, Magfirah A. 2022. Faktor Yang Berhubungan Dengan Penggunaan Wadah Styrofoam Sebagai Kemasan Makanan Pada Penjual Jajanan di Pasar Simpang Tiga Kecamatan Bukit Kabupaten Bener Meriah. Serambi Saintia: Jurnal Sains dan Aplikasi, X(1): 50–55.
Suhaila P. 2019. Faktor Yang Berhubungan Dengan Penggunaan Wadah Styrofoam Sebagai Kemasan Makanan Pada Penjual Jajanan di Kecamatan Medan Johor Kota Medan Tahun 2019. [Skripsi]. Medan: Institut Kesehatan Helvetia.
Sulchan M. 2007. Keamanan Pangan Kemasan Plastik dan Styrofoam. Majalah Kedokteran Indonesia, 57(2): 54–59.
Wusqa Abidin U. 2016. Hubungan Pengetahuan Dan Sikap Penjamah Makanan Kapal Penumpang Terhadap Penggunaan Styrofoam Sebagai Wadah Makanan Di Pelabuhan Makassar. J-Kesmas Jurnal Kesehatan Masyarakat, 2(2): 34–42.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Silvy, Pipid Ari, Karina Nur Ramadhanintyas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.